Ilmajohtoihin asennetuilla lintupalloilla pyritään estämään lintujen törmäyksiä johtoihin muuttomatkoillaan. Vinkkaa meille paikoista, joissa pallot olisivat tarpeen.

Kun joutsenet ja hanhet muuttomatkoillaan lentävät isoina parvina, sattuu vääjäämättä välillä yhteentörmäyksiä sähkölinjojen kanssa. Törmäyksen seurauksena lintu yleensä menehtyy ja sähkönjakeluun aiheutuu häiriö.

Kun iso lintu osuu 20 kV johtoon, seuraa minuutin sähkökatko. Koska kyseessä on useimmiten oikosulku, syntyy jännitekuoppa koko sähköaseman alueelle. Tämä näkyy lyhyenä valojen räpsähdyksenä laajalla alueella.

Lintujen lentämistä sähköjohtoihin pyritään estämään asentamalla 20 kV ilmajohtoihin lintupalloja. Näitä on Sallilankin alueella jo jonkin verran asennettu. Joutsenet ja hanhet parveilevat eri vuosina eri paikoissa, mikä osaltaan vaikeuttaa törmäysten estämistä lintupallojen avulla. Jos tiedät paikan, jossa linnut vuodesta toiseen muuttomatkoillaan viivähtävät sähköjohtojen läheisyydessä, lähetä meille palautetta tai sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@sallila.fi. Otamme vinkit mahdollisuuksien mukaan huomioon verkoston huollon yhteydessä.

Lintupallo on oranssista muovista valmistettu, halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoinen ontto pallo, joka koostuu kahdesta puolipallosta. Puolipallot on saranoitu toisesta reunastaan, ja pallon sisällä on jousella toimiva mekanismi, joka lukitsee pallon paikalleen, kun saranoimattomasta suunnasta työnnetään johdin puolipallojen väliin.